UCI verbiedt ‘stop & go’

05.01.2014

De zogenaamde ‘stop & go’, waarbij een renner de materiaalpost doorrijdt zonder van fiets te wisselen, is verleden tijd. De internationale wielerfederatie UCI verbiedt na het incident van Lars van der Haar in Zolder de doortocht zonder wissel.

Photopress.be

Wie nu per ongeluk de materiaalpost indraait, of wie de pech heeft dat zijn mecanicien nog niet met een nieuwe fiets klaarstaat, kon met de stop & go – door even af en op de fiets te stappen – het reglement omzeilen dat verplicht om in de post te wisselen. Helemaal reglementair was dat echter niet, want die stop & go stond in geen enkele reglementering vermeld. In praktijk hanteerde de UCI echter een gedoogbeleid.

Maar dat is nu voorbij. Na de omstreden passage van Lars van der Haar doorheen de post in Zolder, die een klacht opleverde van BKCP-manager Christoph Roodhooft, werd beslist om de ‘stop & go’ niet meer te tolereren. “Die is nu verboden. Alle bondscoaches werden zaterdag tijdens een vergadering op de hoogte gebracht”, vertelt Peter Van den Abeele, offroadverantwoordelijke bij de UCI.

“We hebben de voorbije jaren een grijze zone toegestaan, maar dat is nu voorbij. Als een mecanicien in de toekomst de fiets nog niet klaar heeft, dan moet zijn renner in de post blijven wachten tot die fiets er uiteindelijk wel is. Pech. Iedereen gelijk voor de wet. Niemand hoeft in de toekomst nog kwaad te zijn op de UCI.”

Een invloed op de zege van Lars van der Haar in Zolder heeft dat niet. De klacht van Roodhooft haalt meer dan waarschijnlijk niets uit.

Simon Lamon
Algemeen Nieuws, Highlights